2002

jungle-1-grootOpus One laat theaterbezoekers kennis maken met de jungle, haar wetten en bewoners. De wereld van Mowgli komt tot leven komen in een dansmusical vol uiteenlopende muziek- en dansstijlen. Van romantisch klassiek ballet en spetterende jazzdans tot spectaculaire tapnummers en swingende songs.

Wat: Jungle Book
Wie: Indra, ensemble
Wanneer: 2002
Waar: Nationale tour

Het verhaal

De ouders van Nathoo hebben in de jungle hun kamp opgeslagen. Midden in de nacht valt de bloeddorstige tijger Shere Khan het kamp aan. De ouders van Nathoo sterven. Het kind Nathoo wordt opgenomen door de wolven Akela en Raksha. Van zijn wolvenmoeder krijgt hij de nieuwe naam “Mowgli”.

Woedend eist Shere Khan zijn verloren prooi op bij de wolvenfamilie van Raksha. De hoofdwolf Akela stelt zijn nieuwe zoon voor de wolvenclan. Sommige wolven weigeren Mowgli te accepteren, maar de panter Bagheera schiet te hulp. Akela besluit daarop dat Mowgli les moet krijgen in de wetten van de jungle. Bagheera brengt de onwillige leerling naar zijn nieuwe leermeester. Terwijl Baloo en Bagheera na afloop van de les een dutje doen, wordt Mowgli meegenomen door de apenbende. Chil waarschuwt Baloo en Bagheera en vertelt hen waarheen de apen Mowgli hebben meegenomen.

Ondertussen zijn de apen Mowgli aan het plagen. Als het spel hen verveelt, gooien ze hem in de schatkamer van de Witte Cobra. De Witte Cobra, gestoord in haar rust, hypnotiseert Mowgli en probeert hem te doden. Net op tijd komt Mowgli bij zijn positieven en ontfrutselt de Witte Cobra haar geheime wapen. Als Bagheera en Baloo Mowgli eenmaal hebben teruggevonden, komt het bericht dat Shere Khan is teruggekeerd. Er moet een manier zijn om Shere Khan te verslaan. Bagheera brengt Mowgli daarom naar de wijze slang Kaa en vraagt hem om hulp.

Mowgli bespiedt Indra, de dochter van de priester en steelt vuur van haar. Overmoedig geworden door deze buit daagt hij Shere Khan uit voor een duel. Shere Khan neemt de uitdaging aan. Het ontaardt in een gevecht. Mowgli is zo trots als een pauw, maar na de nederlaag van Shere Khan is het niet meer veilig voor hem in de jungle. Baloo, Akela en Bagheera waarschuwen hem daarom dat hij terug moet naar de mensenwereld, Mowgli glipt het dop binnen en Shere Khan vist achter het net.

Terwijl de dorpelingen hun jaarlijkse feest vieren, doet Mowgli zich te goed aan het offerfruit. Natuurlijk wordt Mowgli uiteindelijk ontdekt en gevangen genomen. Messua ontfermt zich over hem. Het feest gaat door, maar de jager Buldeo merkt dat zijn verloofde Indra de nieuweling wel erg veel aandacht geeft. Tot jaloezie van Buldeo hebben Indra en Mowgli vriendschap gesloten. Als Mowgli hoort dat Shere Kahan is terugekeerd naar de Seeonee-heuvels, gaat hij terug naar de jungle om hem te doden. Buldeo gaat hem met zijn geweer achterna.

Op advies van de slang Kaa lokt Mowgli Shere Khan de rivier in en geeft hem er van langs. Buldeo, jaloers dat hij zijn kans heeft gemist, probeert hij wraak te nemen op Mowgli. Als hij vervolgens wordt aangevallen door Bagheera denkt Buldeo dat Mowgli zich heeft omgetoverd in een zwarte panter. Buldeo vertelt de bange dorpelingen over de “toverkracht” van Mowgli en zijn moeder. Als Mowgli later terugkeert naar het dorp vindt hij Messua vastgebonden. Hij realiseert zich dat hij al die tijd al wist dat zij zijn echte moeder is. En wil haar bevrijden. Buldeo wil Messua alleen vrijlaten als Mowgli hem meeneemt naar de schat in de verloren stad. Ondanks de bewakers van de verloren stad en Mowgli’s waarschuwingen daalt Buldeo af in de schatkamer, hetgeen hem duur komt te staan. Mowgli weet nog net te voorkomen dat de dorpelingen Messua verbranden. Hij zegt ze het dorp te verlaten en ergens anders opnieuw te beginnen. Het dorp wordt verwoest door de olifanten en de dorpelingen kunnen nog net op tijd ontkomen.

De volledige cast

Frans Schraven: Mowgli
Marit Slinger:
Indra, ensemble
Roberto de Groot:
Shere Khan
Linda van Nimwegen:
Messua
Jimmy Hutchinson:
Baloo
Marjolein Teepen:
Witte Cobra
Remco Vereijken:
Kaa
Rogier Komproe:
Bagheera
Nico Weggemans
: Ensemble
Nicky Maurix: Ensemble
Claudia Laenen: Ensemble
Gea van Nobelen: Ensemble
Sabrina Wolfram: Ensemble

Creatives

John Yost: Regie
Ton Scherpenzeel: Muziek
Frans Schraven: Choreografie
Coot van Doesburgh: Tekst

Reacties zijn gesloten.