Anatevka

anatevka-9-grootFiddler on the Roof is een musical die voor het eerst werd uitgevoerd op Broadway op 22 september 1964. Het verhaal is gebaseerd op het boek Tevye and his Daughters (1894) van de Russisch-joodse schrijver Sholom Aleichem. De muziek werd geschreven door Jerry Bock op tekst van Sheldon Harnick. In 1971 werd de musical verfilmd.

Wat: Anatevka, fidler on the roof
Wie: Ensemble (U/S Chava, Sphrintze en Bielke)
Wanneer: Seizoen 2008/2009
Waar: Nationale tour

Het verhaal

Anatevka is het verhaal van de arme melkboer Tevye, dat zich afspeelt aan het begin van de 20ste eeuw in het Tsaristische Rusland. Tevye woont met zijn vrouw Golde en hun vijf dochters in het dorpje Anatevka. Tevye probeert onder het harde bewind van de Tsaar zijn hoofd boven water te houden en klampt zich vast aan zijn geloof in God en aan de tradities waarmee hij is opgegroeid. Zijn drie oudste dochters; Chava, Tzeitel en Hodel hebben de huwbare leeftijd bereikt. Het liefst ziet hij hen trouwens met geleerde mannen, maar al snel blijkt dit ijdele hoop. Tot Tevye’s grote verdriet dienen zich keer op keer ongeschikte kandidaten aan Tzeitel, de oudste dochter, kiest voor de kleermaker Mottel. Terwijl Tevye haar liever ziet trouwen met Leiser Wolf, de slager.

Intussen wordt het nieuws verspreid dat de joodse gemeenschap in de omgeving door de Russen uit hun dorpen worden gejaagd. De jonge student Perchik probeert de dorpelingen van Anatevka wakker te schudden, maar niemand luistert naar hem, maar Tevye wel. Hij biedt de onorthodoxe jongeman onderdak en zorgt zo voor nog meer drukte in zijn gezin. Hodel wordt verliefd op Perchik en ook die liefde kan Tevye niet zomaar accepteren. Chava, de derde dochter, vertelt Tevye tot zijn grote schrik dat ze wil trouwen met de Rus Fyedka. Tevye is tot wanhoop gedreven. Keer op keer komt hij in conflict met zichzelf.

Gedwongen door de omstandigheden en uit liefde voor zijn dochters moet Tevye steeds vaker concessies doen aan de voor hem zo dierbare tradities. Steeds vaker richt hij zich wanhopig tot God. “Moet ik alles verloochenen waar ik in geloof? Kan ik mijn eigen kind verloochenen? Kan ik mijn geloof, mijn volk de rug toe keren? Als ik zover moet buigen, breek ik!…” Het noodlot lijkt onafwendbaar….

De volledige cast

Henk Poort: Tevye
Doris Baaten:
Golde
Babette Holtmann:
Tzeitel / Fromme Sarah
Sophie Veldhuizen:
Hodel
Madelon van der Poel:
Chava
Bea Meulman:
Yente
Bert Simhoffer:
Leiser Wolf
Marc-Peter van der Maas:
Mottel
Addo Kruizinga:
Perchik
Marcel Jonker:
Mordcha
Harry Slinger:
Rabbijn 
Paul Vaes:
De Dorpsagent
Laura Burgmans:
Herschel
Roel Vankerckhoven:
Fyedka
Sanda Kwint:
Shprintze
Charlotte Campoin:
Bielke
Marit Slinger:
Ensemble (U/S Chava, Sphrintze en Bielke)
Rianne Hekkema:
Ensemble
Marcel Postma:
Ensemble
Thomas Vets:
Ensemble
Michele Tesoro:
Ensemble
Yannick Baetens:
Swing

Creatives

Stein: Script
Sheldon Harnick: Liedteksten
Jerry Block: Muziek

Jeroen Sleijfer:
Muzikale leiding
Frank Van Laecke: Regie
Danny Rosseel: Choreografie
Koen van Dijk: Vertaling
Paul Gallis: DecorontwerpCoen van der Hoeven: Lichtontwerp
Ramon van Stee: Geluidsontwerp
Margot Koudstaal: Kostuumontwerp
Marcelle van Schaik: Uitvoerend Producent
Mark Vijn: Producent

Links

Mark Vijn theaterproducties (producent): http://www.mvtp.nl

In de pers

Anatevka is de meest indrukwekkende voorstelling binnen onze landsgrenzen van dit seizoen. Dat ene woord dekt eigenlijk de hele lading van mijn gevoel bij deze voorstelling: Indrukwekkend.
www.musicalworld.nl

Als de complete 25-koppige cast op het podium staat, zit je als publiek niet te kijken naar een groot showballet, maar naar een groep mensen die zomaar met zijn alleen een echt dorpje zouden kunnen vormen: Jong en oud, groot en klein, dik en dun, het zit er allemaal tussen. Het versterkt de geloofwaardigheid van het hele stuk, niet in de laatste plaats omdat het spel en de zang van iedereen van hoog niveau is.
www.musicalfan.net

In deze productie ligt de nadruk dan ook nog eens op het stuk zelf en wordt het geheel uitgevoerd door een geweldige cast. Kortom: Dit is er weer eentje die je eigenlijk niet mag missen.
www.musicalfan.net

Op de valreep van oud naar nieuw nog een topvoorstelling te zien krijgen, dát is pas een mooi kerstcadeau. De diepmenselijke en sobere benadering van regisseur Frank Van Laecke maakt van ‘Anatevka’ een erg krachtige en ontroerende voorstelling, waarin bijzonder sterk geacteerd wordt.
www.musicalsite.be

Met een juiste balans van humor en tragiek grijpt deze voorstelling je vast, en volgt het ene hoogtepunt op het andere.
www.musicalsite.be

Wie er vooraf nog mocht aan twijfelen dat een nieuwe versie van ‘Anatevka’ relevant kon zijn en iets kon toevoegen aan het stuk, kreeg gelukkig ongelijk. De sobere en toch zeer trefzekere regie, de schitterende acteerprestaties en de universele thematiek van het stuk leverden op de valreep één van de topvoorstellingen van 2008 op.
www.musicalsite.be

Een goede cast met verdienstelijk, overtuigend spel geeft deze productie elan.
www.theaterparadijs.nl

Anatevka, een “oud” verhaal in weer een ander jasje. Ook in dat jasje blijft dit een productie die het zeer zeker de moeite waard maakt om het theaterpluche te gaan opzoeken! Theater, ook traditie!
www.theaterparadijs.nl

Recensies gepubliceerd in landelijke en lokale dagbladen: De Gelderlander, Dagblad van het Noorden, De Volkskrant, NRC handelsblad, De Telegraaf en Trouw

Reacties zijn gesloten.