Antwerpen (2009)

som_3The Sound of Music is een musical met muziek van Richard Rodgers en tekst van Oscar Hammerstein. Het verhaal van de musical is gebaseerd op  de geschiedenis van het Oostenrijkse gezin Von Trapp. In 1959 ging op Broadway de musical in première en heeft sindsdien tienduizenden voorstellingen gespeeld in vele landen.

Wat: The Sound of Music (Antwerpen)
Wie: Ensemble (U/S Liesl)
Wanneer: 20/08/2009 t/m 25/10/2009
Waar: Stadsschouwburg van Antwerpen, België

Het verhaal

The Sound of Music speelt zich af aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, in het Oostenrijkse Salzburg. Maria Rainer, een levenslustige postulante van het Nonnberg Klooster, wordt door Moeder Overste naar het huis gestuurd van kapitein Georg von Trapp als gouvernante van zijn zeven kinderen. De kapitein is weduwnaar en voedt zijn kinderen op met de militaire discipline die hem zo vertrouwd is. In tegenstelling tot alle vorige gouvernantes weet Maria echter de harten van de kinderen al snel te veroveren en brengt zij weer leven en muziek in het huis van de kapitein.

Langzaam maar zeker ziet de kapitein wat Maria voor zijn kinderen betekent en verliest ook hij zijn hart aan haar. Als Maria op een feest in huize Von Trapp merkt dat de kapitein verliefd op haar is en dat ook zij gevoelens voor hem koestert, keert zij verward terug naar het klooster. Moeder Overste maakt haar duidelijk dat ze haar problemen en gevoelens niet mag ontlopen en stuurt Maria terug. Inmiddels heeft de kapitein zijn verloving aangekondigd met zijn goede vriendin Elsa Schraeder, maar als Maria terugkeert zijn niet alleen de kinderen dolblij dat zij weer in hun midden is. De kapitein verbreekt uiteindelijk zijn verloving met Elsa en trouwt met Maria, tot grote vreugde van zijn kinderen. Hun wittebroodsweken worden echter al snel verstoord door de ‘Anschluss’ van Oostenrijk bij het Duitse Rijk.

De patriottistische Von Trapp wordt opgeroepen zich te melden bij de Duitse Marine en besluit zichzelf en zijn gezin in veiligheid te brengen. De familie vlucht met behulp vanhun huisvriend Max Detweiler en diens muzikale vindingrijkheid en de hulp en zegen van Moeder Overste en de nonnen van de Nonnberg Abdij. Zij ontsnappen over de hun zo geliefde Oostenrijkse bergen aan de Nazi’s naar de veiligheid van Zwitserland en gaan op weg naar een veilige toekomst met elkaar.

De volledige cast

Deborah De Ridder: Maria
Peter Van De Velde:
Kapitein Von Trapp
Kirsten Cools:
Barones
Sara Gracia Santacreu:
Liesl Von Trapp
Koen Crucke:
Max Dettweiler
An Lauwereins:
Moeder Overste
Steven Colombeen:
Rolf
Marc Coessens:
Alternate Kapitein Von Trapp
Merel Zeeman:
Ensemble (U/S Maria)
Marit Slinger: Ensamble (U/S Liesel)
Erwin de Brabanter: Ensemble
Marlies de Waard: Ensemble
Liesbeth de Wolf: Ensemble
Harry Deswarte: Ensemble
Martijn Egelmeer: Ensemble
Toine Paauwe: Ensemble
Vincent Prenger: Ensemble
Dorien Rozendaal: Ensemble
Eefje Thomassen: Ensemble
Marlous Tolhuisen: Ensemble
Siem van Baal: Ensemble
Barbara van den Eerenbeemt: Ensemble
Nicky van der Kuyp: Ensemble
Marc-Peter van der Maas: Ensemble
Dick van der Maat: Ensemble
Isabelle van Gelderen: Ensemble
Mark van Haasteren: Ensemble

Creatives

Richard Rordgers: Muziek
Oscar Hammerstein II: Liedteksten
John Yost: Regie
Allard Blom: Vertaling
Ad van Dijk: Muzikale supervisie & Arrangementen
Marco Braam: Arrangementen
Marjolein Ettema: Decorontwerp:
Maya Schröder: Kostuumontwerp:
Leendert van Nimwegen: Pruikenontwerp
Marc Heinz: Lichtontwerp
Jørgen Verhaeren: Geluidsontwerp

Links

Officiële website: http://www.soundofmusic.be

In de pers

“Alles is op z’n plaats gevallen in deze Sound of Music, feelgood op z’n allerbest. Daar kan die enkele oubollige song niets aan veranderen. Drie uur theater vliegt voorbij.”
Musicalworld.nl

“Ze speelde haar rol van Maria met zo’n opvallend gemak, dat het leek alsof de pas ontdekte ster nooit anders deed dan grote glansrollen neerzetten. Meteen bewees ze aan het grote publiek wat in musicalkringen al langer geweten was: met haar talent hoort Deborah thuis in de hoofdrol.”

“Ze werd geholpen door een frisse, eigentijds gemaakte versie van de populaire klassieker én een echte droomcast. Peter Van De Velde vult Deborah De Ridder perfect aan als de norse maar ontdooiende kapitein von Trapp, die valt voor de charmes van de novice. De kinderen von Trapp zijn vertederend en krijgen met veel flair het publiek op hun hand. An Lauwereins en Kirsten Cools zijn subliem, maar jammer genoeg onbekend in Vlaanderen. An, die 15 jaar geleden zelf Maria speelde en nu Moeder Overste is, zingt de Stadsschouwburg bijna omver. Kirsten Cools is waanzinnig goed.”
Het Laatste Nieuws

“Deborah De Ridder bewees gisteren dat haar eerste hoofdrol haar als gegoten zit. En dat de hele voorstelling een succes is, mocht blijken uit de minutenlange staande ovatie. Ook de bekende Vlamingen en prominenten reageerden unaniem lovend.”
“Het succes is ook te danken aan het feit dat de nieuwe Maria omringd is door een sterke cast, met onder anderen Peter Van De Velde als de strenge kapitein Von Trapp, Koen Crucke als de enthousiaste oom Max en An Lauwereins als moeder-overste.”
Het Nieuwsblad

“The Sound of Music verhaalt het wel en wee van kapitein Von Trapp, die gouvervante Maria in dienst neemt. De levenslustige non wordt vertolkt door Deborah De Ridder, terwijl Peter Van de Velde als kapitein Georg Von Trapp een rol kreeg toegemeten die hem duidelijk op het lijf is geschreven.”

“De Ridder, die haar rol veroverde dankzij winst in het vtm-programma Op zoek naar Maria, weerlegt op het podium de mening van onheilsprofeten die beweren dat talentenjachten winnen zelden een garantie biedt op kwaliteit.”

“Dat de musical erin gaat als zoete koek, heeft ook te maken met de ontwapenende performance van de kinderen en de snelle decorwissels. Het technische mankement waardoor de première even moest worden onderbroken, werd op begrip onthaald. De ovatie na de feesteditie is het bewijs dat de Von Trapps nog niet zijn uitgezongen.”
Gazet van Antwerpen

“Het is begin september maar hét succes van het Vlaams musicalseizoen is al bekend. De nieuwe Vlaamse versie van The Sound of Music pakte bij de première moeiteloos het publiek in, met een voortreffelijke Vlaamse cast en een frisse, eigentijdse aanpak van een onverwoestbare klassieker.”

“The Sound of Music is een voorstelling waar je onvermijdelijk blijgezind buitenstapt. Het ideale avondje uit voor het hele gezin maar zijn intussen al meer dan 100.000 Vlamingen ook van overtuigd.”
Musicalsite.be

Reacties zijn gesloten.